Een ontmoeting met de geschiedenis van IVF

Tegenwoordig zijn de initialen IVF bekend en hebben ze nauwelijks uitleg nodig, hoewel 'In Vitro' een Latijnse uitdrukking is die 'in glas' betekent.

Ik ben er trots op de eerste persoon ter wereld te zijn die via IVF is geboren, maar toen ik werd geboren, werd ik aan de wereld voorgesteld als 'de reageerbuisbaby'. Mijn vriend Alastair, die de tweede ter wereld was, werd zes maanden later geboren.

Mijn moeder haatte de term 'reageerbuisbaby'. Veel mensen lazen alleen de krantenkoppen en dachten dat deze baby op de een of andere manier in een glazen pot was gegroeid, in plaats van na de eerste bevruchting natuurlijk in de baarmoeder van mijn moeder!

Mama zei altijd dat het een term was die door de pers werd bedacht, maar het is een zin waarmee ik mijn hele leven heb geleefd.

Een paar weken geleden bezocht ik Manchester in het Verenigd Koninkrijk, niet ver van het Oldham General Hospital, waar Patrick Steptoe met succes de eerste IVF-procedure uitvoerde, waardoor ik werd geboren. Ik was daar als gast van CARE Fertility, om een ​​lint door te knippen om hun gerenoveerde kliniek van £ 5 miljoen officieel te openen.

Toen ik buiten in de avondzon stond, werd ik plotseling benaderd door een journalist. Dat is niet ongebruikelijk voor mij, maar deze man, vergezeld door zijn vrouw, zwaaide met een vergeelde krantenknipsel.

Zijn naam was Peter Harris en hij was voorheen de Health Correspondent van de Manchester Evening News, nu met pensioen.

Het bleek dat hij de man was die de term "reageerbuisbaby" bedacht. Om het te bewijzen liet hij me een rapport zien dat hij in 1970 schreef - acht jaar vóór mijn geboorte - en het is de eerste verwijzing naar de term die ik ooit heb gezien.

Hij zei dat het tot stand kwam in discussie met Patrick Steptoe toen hij op zoek was naar een gemakkelijke manier om deze wereldveranderende techniek aan het publiek te beschrijven.

De term werd drie dagen later opgepikt door de Press Association - een nationaal persbureau - en daarna werd het een veel voorkomende uitdrukking.

Het was leuk om Peter te ontmoeten en ik zei grapje tegen hem: "Ik zou je moeten slaan" en we lachten samen. Hoewel mijn familie ongelooflijke druk van de media had, speelden ze ook een cruciale rol bij het overbrengen van de boodschap aan de wereld dat er hoop is voor onvruchtbare koppels.

Peter Martin speelde een belangrijke rol bij het verspreiden van die boodschap aan de wereld en het was fantastisch dat na al die jaren onze wegen eindelijk elkaar kruisten.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »