Pamela Matthews over IVF slagingspercentages, feit of fictie

Pamela Matthews is een van onze fantastische experts en een senior embryoloog nu gevestigd in Australië. Ze werkt al bijna drie decennia in de IVF-industrie, werkt samen met IVF-pioniers over de hele wereld en is gepassioneerd over hoe IVF-succespercentages worden gerapporteerd aan potentiële patiënten en hier legt ze uit waarom.

'We kennen allemaal het citaat beroemd gemaakt door Mark Twain, "Er zijn drie soorten leugens,"Leugens, verdomde leugens en statistieken ”. Zelfs de best geïnformeerde gezondheidswerkers worstelen om de slagingspercentages van een kliniek te ontwarren.

Ik citeer een van mijn collega's; “We hebben de gegevens gemarteld totdat ze bekenden ”, en dit is de aanpak die moet worden gevolgd om het slagingspercentage van een kliniek te begrijpen.

Het melden van 'slagingspercentages' is een belangrijk onderdeel van goede IVF-praktijken, maar het is moeilijk te begrijpen en verre van perfect.

Het is zelfs nog imperfecter als het wordt gebruikt als marketingtool. Statistieken beantwoorden zeer specifieke vragen en het kennen van de vraag is essentieel. Veel patiënten hebben bijgedragen aan die statistiek en een individu kan overal binnen een breed scala aan gegevens vallen. Een enkele statistiek kan niet de meerdere variabelen vertegenwoordigen die de uitkomst van een behandelingscyclus beïnvloeden. Dezelfde behandelprotocollen bij dezelfde patiënt in opeenvolgende cycli kunnen tot zeer verschillende resultaten leiden.

IVF-resultaten kunnen op talloze manieren worden uitgedrukt en het is belangrijk om precies te begrijpen welk 'succes' wordt gerapporteerd.

In elke IVF-behandelingscyclus zijn er veel hindernissen om te springen. Ten eerste moet een vrouw reageren op de vruchtbaarheidsmedicijnen en eieren laten ophalen, eieren moeten worden bevrucht en zich ontwikkelen tot embryo's, de tijdsduur dat de embryo's worden gekweekt voordat ze worden overgedragen, zal beïnvloeden hoeveel embryo's beschikbaar zijn voor overdracht en cryopreservatie, hoeveel embryo's worden overgedragen elke keer is ook een factor. Als er dan een + ve zwangerschapstest is, zijn er drie fasen die als zwangerschap kunnen worden gemeld.

De allereerste fase is een verhoogd HCG-niveau of chemische zwangerschap, als een foetale hartslag wordt gedetecteerd tijdens de scan, is dit een klinische zwangerschap en tenslotte de belangrijkste uitkomst, een levend geboren baby.

HCG staat voor menselijk chorionisch hormoon en wordt geproduceerd door de placenta van een zich ontwikkelende foetus. Een hoge dosis HCG wordt ook gebruikt als trigger voor het ophalen van eieren en blijft enige tijd in het systeem, wat kan worden gedetecteerd in een vroege zwangerschapstest. Een zwangerschapstest voor thuisgebruik duidt op de aanwezigheid van HCG, maar een bloedtest is nauwkeuriger en informatief.

Over het algemeen wordt een HCG-niveau van minder dan 10 mIU / ml beschouwd als een negatieve zwangerschapstest, 10-25 mIU / ml is een borderline-zwangerschap en meer dan 25 mIU / ml wordt beschouwd als een positieve zwangerschap. Zowel de dag dat het bloed wordt afgenomen voor de HCG-test als de concentratie zijn belangrijk. Sommige klinieken melden iets meer dan 10 als een zwangerschap, sommige iets meer dan 25 en anderen melden alleen een zwangerschap na twee metingen die een gezonde stijging van het niveau aantonen. HCG-waarden verdubbelen gemiddeld elke 48-72 uur. Een website van een kliniek meldde dat een HCG-niveau van meer dan 2 mIU / ml, 10-11 dagen na de trigger als zwangerschap !!! Andere klinieken kunnen tot 20 dagen na de trigger wachten tot ze iets testen. Er is duidelijk een aanzienlijke variatie in HCG-testprotocollen, die de chemische zwangerschapspercentages van klinieken zullen beïnvloeden.

Ongeveer 10-20% van de chemische zwangerschappen vordert niet. Hoe vroeg de bloedtest wordt gedaan en het niveau van HCG wordt geaccepteerd, omdat een zwangerschap een grote invloed zal hebben op wat dit percentage zal zijn.

Een ijverige kliniek die aanvankelijk op dag 16 test en vereist dat het niveau tussen twee tests aanzienlijk stijgt, zou naar verwachting een lager verlies van chemische zwangerschappen hebben dan een kliniek die op dag 12 test en 10mIU / ml als een positieve test accepteert.

Een vergelijking van klinische zwangerschapssuccespercentages gedefinieerd als de detectie van een of meer foetale hartslagen, is een nauwkeurigere en minder plooibare parameter dan chemische zwangerschapssuccespercentages. Het wordt echter niet noodzakelijkerwijs begunstigd door klinieken, omdat het altijd lager zal zijn.

Tot slot en helaas leidt de detectie van een hartslag niet altijd tot de geboorte van een baby. Over het algemeen is er een miskraam opgetreden als een klinische zwangerschap niet leidt tot de geboorte van een baby. Als een foetaal hart niet is gedetecteerd, wordt dit een biochemische zwangerschap genoemd.

Een 'succespercentage' is afhankelijk van de parameters die worden gebruikt om het uit te drukken. De laagste en meest betekenisvolle voor patiënten; wordt levend geboren baby's / cyclus gestart, en de hoogste en meest aantrekkelijke marketingtool zal het biochemische zwangerschapspercentage / embryotransfer zijn.

Deze zullen aanzienlijk verschillen en het is belangrijk om precies te begrijpen welke definitie van 'succespercentage' de kliniek citeert. Veel klinieken zullen alleen het succespercentage voor een bepaalde groep patiënten vermelden. Dit kan geldig zijn, maar wat de groep definieert, moet in ondubbelzinnige bewoordingen worden uitgedrukt. De gemiddelde maternale leeftijd van de patiëntengroep moet altijd worden bepaald.

Live baby / cyclus gestart is het aantal geboren baby's voor elke gestarte IVF-cyclus.

Dit moet het aantal patiënten omvatten dat niet genoeg eieren krijgt om een ​​eierverzameling te rechtvaardigen, degenen die geen bevruchting krijgen, degenen die geen overdracht krijgen. Idealiter zou het baby's moeten omvatten die zijn geboren uit ingevroren embryotransfers, waardoor het een zeer moeilijke statistiek kan zijn om te verkrijgen omdat ingevroren embryo's vele jaren kunnen worden opgeslagen.

Klinische zwangerschap / Embryo-overdracht is een veelgebruikt "succespercentage" dat wordt gebruikt en is het aantal patiënten met een embryotransfer waarbij ten minste één foetaal hart wordt gedetecteerd.

De belangrijke vragen om het werkelijke relatieve slagingspercentage van klinieken te helpen bepalen, zijn het gemiddelde aantal embryo's / overdracht en het aantal patiënten dat geen overdracht krijgt.

Biochemisch zwangerschapspercentage / embryotransfer is veruit het hoogste 'succespercentage' en er moeten veel vragen worden gesteld.

De eerste en belangrijkste is wat de kliniek definieert als een zwangerschap, aangezien de klinieken zelden dergelijke informatie aanbieden. Het wordt meestal uitgedrukt als een zwangerschapspercentage of slagingspercentage met weinig uitleg over hun statistieken. Vragen die moeten worden gesteld zijn niet alleen hoeveel patiënten geen overdracht krijgen en hoeveel embryo's / overdracht, maar ook hoeveel van deze zwangerschappen resulteren in een levend geboren baby.

Als een kliniek verklaart dat ze niet in staat zijn om levend geboren baby's op te volgen, dan is de belangrijkste vraag wat ze classificeren als een chemische zwangerschap en idealiter wat het klinische zwangerschapspercentage is. Klinieken die niet ten minste een klinisch zwangerschapspercentage en het gemiddelde aantal overgedragen embryo's / cycli kunnen leveren, doen niet erg hun best.

Ten slotte is cryopreservatie een belangrijk onderdeel van elke behandelingscyclus en is het even moeilijk te melden.

Het zwangerschapspercentage / embryotransfer hoewel een geldige statistiek verre van definitief is wat betreft de effectiviteit van het cryopreservatieprogramma. Het aantal voor cryopreservatie geselecteerde embryo's en de overlevingskans van de gecryopreserveerde embryo's is even belangrijk. Als alleen de allerbeste embryo's worden geselecteerd voor cryopreservatie en overdracht, zal het aantal zwangerschappen / overdracht hoog zijn, maar het aantal gestarte baby's / cyclus is misschien niet zo hoog.

Het cumulatief zwangerschapspercentage / cyclus gestart is verreweg de meest uitgebreide statistiek die kan worden samengesteld, maar ook de moeilijkste omdat embryo's vele jaren kunnen worden bewaard en sommige nooit zullen worden ontdooid voor overdracht.

Dit is belangrijke informatie voor elke patiënt die op het punt staat een behandelingscyclus te starten, aangezien een levende baby het einde is van de reis die hij gaat beginnen en alle hindernissen moeten worden genomen voordat ze aankomen.

Af en toe kan een kliniek een nog uitgebreider cumulatief zwangerschapspercentage bieden, het percentage baby's thuis na 1, 2 of 3 behandelingscycli, dwz 40% na één cyclus, 60% na twee cycli, 70% na 3 cycli met ten minste een baby.

Dit moet elke parameter omvatten, geannuleerde cycli, cycli zonder eieren, zonder bevruchting, zonder overdracht, zwangerschappen uit bevroren embryo's. Om dit mogelijk te maken, moeten klinieken uitstekende gegevensverzameling en -beheer hebben, wat een essentieel onderdeel is van goede klinische praktijken.

Dit zijn allemaal statistieken en een belangrijk onderdeel van het handhaven van goede klinische praktijken.

Protocollen moeten altijd worden ontwikkeld op basis van evidence-based medicine. Klinieken staan ​​vaak te popelen om de vakjes aan te kruisen met de diensten die ze bieden en introduceren vaak nieuwe technologieën en behandelingen zonder eerst vast te stellen dat ze nuttig zijn.

Een patiënt is echter geen middel voor veel behandelingscycli, maar een individu met unieke behoeften en vereisten.

Klinieken kunnen zeer verschillende patiëntvoorwaarden voor behandeling hebben. Als alleen goede prognosepatiënten worden geaccepteerd, zullen de slagingspercentages hoger zijn.

Donor-eicycli doen het beter, de leeftijd van de moeder en de levensstijl zijn een belangrijke indicator voor succes. Patiënten die een 4 ondergaanth of 5th behandelingscyclus hebben veel lagere slagingspercentages dan patiënten die de 1 ondergaanst behandelingscyclus.

De patiëntengroep die de statistieken vormt, heeft een enorme impact op het 'succespercentage' en slechte prognosepatiënten kunnen worden benadeeld door de nadruk op deze zeer onnauwkeurige statistische, verleidelijke klinieken om behandeling te weigeren aan patiënten die 'succespercentages' in gevaar kunnen brengen.

Als alleen zeer strak geselecteerde embryo's worden overgebracht naar zeer strak geselecteerde patiënten, kan het aantal zwangerschappen / embryo-overdracht zeer hoog zijn, maar het werkelijke aantal gestarte baby's / cyclus kan vrij laag zijn.

Een kliniek met een uitstekend 'succespercentage' heeft mogelijk geen ervaring met het omgaan met patiënten met een slechte prognose, terwijl een kliniek met een lager 'succespercentage' het heel goed kan doen met deze groep.

IVF is een zeer moeilijk en veeleisend proces, een patiënt moet zich op zijn gemak voelen bij en volledig vertrouwen hebben in zijn leverancier. Het lijdt geen twijfel dat goede regulering en toezicht door een overheid of een industrieorgaan een belangrijke parameter is voor het leveren van gunstige resultaten.

Toezicht door experts in het veld biedt niet alleen een middel om malafide klinieken te controleren en marketing onder controle te houden, het verhoogt ook alle normen van de klinische praktijk. Dit is belangrijk om rekening mee te houden bij het overwegen van 'grensoverschrijdende behandeling'.

Als een kliniek in een gereguleerde omgeving met een hoge mate van verantwoording werkt, zal de standaard van de praktijk hoog zijn, zelfs als de 'succespercentages' niet lijken te zijn.

Een onderzoek door de Australian Competition and Consumer Commission heeft aangetoond dat sommige IVF-klinieken in Australië misleidende beweringen hebben gedaan over hun 'slagingspercentages' op hun websites. Als gevolg hiervan is er nu een meer uniforme meldingsplicht die vereist dat zowel de klinische zwangerschap als het levend geboortecijfer worden gepresenteerd. Een chemische zwangerschap wordt helemaal niet gemeld. De meeste klinieken presenteren hun resultaten in de vorm van de onderstaande tabel.

Dit is voldoende en geeft een redelijk overzicht, maar deze specifieke kliniek heeft hun resultaten gepresenteerd met behulp van veel verschillende parameters. Wat in elke grafiek wordt weergegeven, is duidelijk gearticuleerd. '

Het is een goed voorbeeld van hoe verschillend dezelfde gegevens kunnen zijn als ze op verschillende manieren worden gepresenteerd.

Elke grafiek maakt deel uit van het verhaal, wat uiteindelijk leidt tot de zeer informatieve cumulatieve zwangerschap en levend geboortecijfer na twee ophaalcycli. Rapportage van deze complexiteit is noodzakelijk om inzicht te krijgen in de kwaliteit van zorg van elke kliniek.

De leeftijd van de moeder is duidelijk gedefinieerd in deze gegevensset, maar het aantal patiënten in elke leeftijdsgroep niet.

Dit kan aanzienlijk zijn, net als de patiëntengroep. Het zou onmogelijk zijn om alle patiëntengroepen, dwz mannelijke factor, eileiders, PCOSS, duidelijk af te bakenen op een website, maar dit heeft zonder twijfel invloed op de resultaten.

Verplichte rapportage en publicatie van resultaten is een prima evenwichtsoefening tussen het verstrekken van essentiële informatie en het onder druk zetten van klinieken om 'succespercentages' te handhaven die kunnen leiden tot een neiging om patiënten met een slechte prognose te behandelen.

Een goede kliniek is er een die de patiënten boven alles interesseert.

Heeft u vragen over IVF-succespercentages voor Pamela Matthews? Ze hoort graag van je. Email hier je vraag

hoe 1
 1. Ik ben een beetje op zoek gegaan naar artikelen van hoge kwaliteit of blogposts in dit soort gebieden.
  Bij het verkennen in Yahoo kwam ik uiteindelijk deze site tegen.
  Lezen van deze informatie Dus ik ben tevreden dat over te brengen
  Ik heb een ongelooflijk precies goed geheimzinnig gevoel dat ik net tegenkwam
  wat ik nodig had. Ik zal zoveel ongetwijfeld ervoor zorgen dat ik het niet uitzet
  van uw mening deze site en geef het een blik op een constante basis.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »