Moet je wachten tot dag 5 voor een embryotransfer?

Wat zijn de voor- en nadelen?

Embryo's doorlopen vele stadia na de bevruchting. Wanneer ze zich vijf tot zes dagen hebben ontwikkeld, worden ze een blastocyst genoemd. Het is in dit stadium dat een embryo zich normaal uit de eileider in de baarmoeder verplaatst om zich in de baarmoederwand te implanteren.

Veel klinieken bieden vrouwen blastocysttransfer voor IVF-behandeling. Dit betekent dat embryo's zich naar het blastocyststadium in het laboratorium mogen ontwikkelen voordat ze naar de baarmoeder worden overgebracht. Het voordeel hiervan is dat het embryo een grotere kans zou moeten hebben om zichzelf te implanteren, omdat het een natuurlijkere tijd is voor het embryo om in de baarmoeder te zijn.

Blastocyst is nog niet de norm

Bij sommige vrouwen kan dit leiden tot een hoger zwangerschapspercentage en levend geboortecijfer. Conventionele IVF heeft de neiging het embryo na twee of drie dagen over te dragen (bekend als het 'splitsingsstadium'). Omdat het moeilijk is om op dag twee of drie te voorspellen welke embryo's meer kans hebben op een zwangerschap, worden vier of meer embryo's vaak overgedragen in de hoop dat ten minste één zal resulteren in een levende geboorte.

Het risico is dat dit kan leiden tot meerdere geboorten en grotere medische risico's, hogere kosten en emotionele zorgen. Blastocyst-overdracht heeft als doel dit te voorkomen - er worden minder embryo's overgedragen, maar de kans op zwangerschap is vergelijkbaar (de limieten voor de manier waarop de mens kan worden overgedragen, verschillen van land tot land - zie hieronder).

Houd er rekening mee dat sommige klinieken alleen slagingspercentages tonen voor blastocysttransfers. Vraag uw kliniek naar de succespercentages van uw decolleté zodat u ze kunt vergelijken.

Er zijn voor- en nadelen van wachten tot dag vijf en de beslissing vereist een zorgvuldige afweging.

Voordelen van blastocysttransfer

  • Hogere kans om zwanger te worden dan overdracht op dag twee of drie voor bepaalde groepen vrouwen
  • Deze groepen omvatten jongere vrouwen (meestal jonger dan 35) die volgens artsen een goede kans op zwangerschap hebben bij IVF en vrouwen die embryo's van goede kwaliteit produceerden in een eerdere IVF-cyclus maar die niet in de baarmoeder konden implanteren
  • Door te wachten tot dag vijf kunnen artsen zien welke embryo's zich hebben ontwikkeld tot blastocysten en de beste kiezen voor overdracht - het is niet mogelijk om te zien welke embryo's op dag twee of drie uitgroeien tot blastocysten (embryo's die geen blastocysten worden, leiden niet tot zwangerschap)

Nadelen van blastocysttransfer

  • U mag geen embryo's krijgen die zich ontwikkelen tot het blastocyststadium (alle embryo's ontwikkelen zich niet)
  • Er zijn minder embryo's beschikbaar om in te vriezen
  • Er is nog een kleine kans om een ​​tweeling te baren (een blastocyst kan splitsen en identieke tweelingen produceren)
  • Als u minder dan normale gezonde eieren produceert, is deze optie mogelijk niet geschikt omdat het uw kansen verkleint om voldoende goede embryo's te ontwikkelen
  • Niet alle klinieken bieden het aan en het kan meer kosten
  • Vanwege de risico's van een meervoudige geboorte, kunt u overwegen om een ​​enkele blastocysttransfer te overwegen (één embryo)

Strenge grenzen tot helemaal geen grenzen

In het VK mogen vrouwen jonger dan 40 jaar wettelijk maximaal 2 embryo's hebben overgedragen en vrouwen ouder dan 40 mogen er maximaal drie hebben. Jongere vrouwen met blastocystembryo's van hoge kwaliteit worden meestal door klinieken geadviseerd om een ​​enkel embryo over te dragen, omdat de kansen op zwangerschap en een levende geboorte groot zijn. Extra embryo's kunnen worden ingevroren.

Sommige landen hebben een strikt beleid voor enkele embryotransfer (SET), zoals Zweden, Finland en Noorwegen. Oost-Europa is liberaler en staat meerdere embryotransfers toe. In Italië staan ​​de katholieke wetten erop dat alle bevruchte embryo's moeten worden geïmplanteerd. In de VS, Spanje en Portugal zijn er geen wettelijke limieten.

Zal een enkele blastocyst-overdracht (SET) mijn kansen om zwanger te worden verkleinen?

Eigenlijk niet. Studies tonen aan dat dit niet waar is. In Zweden is tweederde van alle IVF-cycli met één embryo. Het geboortecijfer van tweelingen is gedaald van 20% tot 5%, maar het slagingspercentage bij zwangerschap is ongeveer hetzelfde.

Het zijn alleen embryo's van betere kwaliteit die vijf dagen overleven, dus ze hebben een betere kans om zichzelf in de baarmoeder te implanteren.

Nieuwe medische doorbraken om IVF slagingspercentages te verbeteren

Een van de grootste obstakels voor een succesvolle zwangerschap is dat veel embryo's zich niet implanteren in de baarmoeder. Ongeveer 35-40 procent van de IVF-cycli mislukt hierdoor. Wetenschappers hebben een 'moleculaire schakelaar' ontdekt, die volgens hen voorkomt dat een embryo wordt geaccepteerd.

Vrouwen die herhaaldelijk aan dit falen lijden, hebben een hoge mate van deze schakelaar, die interfereert in de communicatie tussen het embryo en de baarmoeder.

Als die schakelaar met medicijnen kan worden geblokkeerd, kan het uitvalpercentage met de helft worden verminderd

Deze medicijnen zijn nog niet op de markt, maar een vruchtbaarheidskliniek gebruikt een innovatieve methode om embryo's te screenen. Meer dan de helft van de via IVF gecreëerde embryo's heeft niet het juiste aantal chromosomen, met deze fouten die bijna driekwart van de miskramen voor hun rekening nemen. Ze zijn moeilijk te herkennen met traditionele screeningmethoden.

Artsen in de vruchtbaarheidskliniek in Oxford in het VK verwijderen een paar cellen in het vijf dagen oude stadium. Ze gebruiken next generation sequencing (NGS) om embryo's te detecteren met subtiele DNA-fouten en chromosomale defecten.

De 36-jarige Ewa Wybacz kreeg te horen dat ze nooit kinderen kon krijgen, maar ging door de nieuwe NGS-screeningmethode. Haar baby, geboren in januari 2016, is de eerste die op deze manier is geboren.

Lees het volledige verhaal

Britse wetenschappers klaar om menselijke embryo's genetisch te wijzigen

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »