Overweegt u draagmoederschap? Doe je onderzoek

Voor iedereen die draagmoederschap overweegt, is een grondige planning, gedachte en onderzoek van vitaal belang. Sam Everingham van Families door draagmoederschap bespreekt de huidige opties.

Altruïstisch draagmoederschap

Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Australië, Zuid-Afrika en sommige Amerikaanse en Canadese rechtsgebieden hebben al decennia lang wetgeving goedgekeurd om zelf altruïstische draagmoederschapovereenkomsten toe te staan. Er zijn echter weinig waarborgen geïmplementeerd. Honderd 'what-ifs' wervelen wanneer je IVF-processen, eiceldonors, hoge emoties, vruchtbare 'dragers' en kinderloze singles en koppels toevoegt aan de smeltkroes van dit moderne gezinstype.

Degenen die zich bezighouden met altruïstisch draagmoederschap hebben meestal geen toegang tot agentschappen, die opdracht geven om draagmoederschap te werven en te screenen. In plaats daarvan moeten beoogde ouders en draagmoeders elkaar screenen. 'Op vriendschap gebaseerde' draagmoederschaparrangementen worden gepromoot door het non-profit Surrogacy UK. Hoewel het een geweldige basis is, past het niet bij degenen die geen vertrouwen hebben om rechtstreeks een surrogaat te zijn over dergelijke intieme kwesties. Er is geen twijfel dat. iemand vinden om jezelf te dragen kan ongelooflijk ontmoedigend zijn en voor sommigen bijna onmogelijk.

Anderen houden van altruïstisch draagmoederschap gezien het gebrek aan rechtszekerheid en het verbod op het compenseren van draaggeld voor hun arbeid. Er zijn steeds meer oproepen voor meer psychologische screening en ondersteuning van alle partijen, om te helpen bij het beheren van een delicate relatie. Thuis een surrogaat vinden is duidelijk niet voor iedereen een oplossing. Veel landen, waaronder Ierland en een groot deel van het Middellandse-Zeegebied, hebben eenvoudigweg geen toegang tot altruïstisch draagmoederschap.

Compensatie draagmoederschap

Veel beoogde ouders voelen zich meer op hun gemak om een ​​draagmoeder te compenseren voor haar arbeid. Bepaalde Amerikaanse staten, geleid door Californië (maar nu inclusief Nevada, Oregon en Minnesota) waren de vroege, betrouwbare bestemmingen en zijn een goede standaard gebleven. Voor velen betekent dit echter dat ze buiten hun eigen land reizen om een ​​gezin te stichten.

India heeft de VS snel ingehaald als het wereldwijde centrum van gecompenseerd draagmoederschap - met veel meer betaalbare regelingen die worden ondersteund door goede medische zorg. Een tijdlang was de industrie meer dan £ 275 miljoen waard voor de Indiase economie. Thailand, Mexico en Nepal volgden, hoewel alle andere nadelen met zich meebrachten - geen draagmoederschapwetten of wetten die werden misbruikt, waardoor zowel draagmoeders, beoogde ouders en zuigelingen kwetsbaar werden als het overheidsbeleid veranderde of een partij van gedachten veranderde.

Met de recente sluiting van gecompenseerd draagmoederschap in Thailand, India en Nepal voor buitenlanders, zijn Oekraïne, Canada en Georgië populaire alternatieven geworden voor degenen die zich de VS niet kunnen veroorloven. De introductie van 'Obamacare'-hervormingen in de gezondheidszorg in de VS heeft een aantal positieve gevolgen gehad voor de kosten waarvoor ouders zich ooit zorgen moesten maken over de geboorte. Oekraïne biedt sinds 2000 draagmoederschap aan en de decimering van zijn eens zo grote adoptieprogramma heeft een aantal adoptiebureaus ertoe aangezet zich tot draagmoederschap te wenden. In Canada is draagmoederschap legaal voor buitenlanders in sommige provincies en net als het VK is er een sterke draagmoederschapscultuur.

Status van draagmoederschap per land

LandWettelijke status vanVerkiesbaarheid
USwettelijke bescherming in sommige staten
Canadawettelijke bescherming in sommige provincies
Oekraïnelegale beschermingalleen heteroseksueel
Georgiëlegale beschermingalleen heteroseksueel
Griekenlandlegale beschermingalleen heteroseksueel
RuslandEnige wettelijke beschermingalleen heteroseksueel
Zuid-Afrikalegale beschermingMoet ingezetene zijn
UKWettelijk gesanctioneerd maar contracten niet afdwingbaarMoet minimaal 2 jaar in het VK zijn gevestigd
AustraliëWettelijk gesanctioneerd maar contracten niet afdwingbaarMoet ingezetene zijn
Israëllegale beschermingMoet resident zijn, alleen heteroseksueel
MexicoGeen wettelijke bescherming
CambodjaGeen wettelijke bescherming
PolenGeen wettelijke bescherming
KeniaGeen wettelijke bescherming
CyprusGeen wettelijke bescherming
IndiëIn 2015 gesloten voor buitenlanders
ThailandIn 2014 gesloten voor buitenlanders
NepalGesloten in 2015

Veelgestelde vragen

Hoe kunnen draagmoeders een baby opgeven die ze hebben gedragen?

Prenatale gehechtheid wordt beïnvloed door factoren zoals de leeftijd van de moeder en de houding ten opzichte van de zwangerschap. Deze helpen verklaren het vermogen van een goed gescreende surrogaat om een ​​baby na de bevalling op te geven. Draagmoeders zijn meestal eind twintig of ouder en de meeste geloven dat ze hun eigen gezin hebben voltooid. Onderzoek heeft uitgewezen dat draagmoeders minder gehecht zijn aan de foetus en minder gehecht aan de baby na de bevalling dan vrouwen die op natuurlijke wijze bevallen.

Zijn de opdrachtgevende ouders de wettelijke ouders?

Dit is een gecompliceerde kwestie en hangt af van waar het draagmoederschap plaatsvindt en of het familierecht in het thuisland van de opdrachtgever de draagmoeder erkent die binnen of buiten zijn grenzen plaatsvindt. Sommige landen staan ​​een overdracht van legaal ouderschap van het draagmoeder toe aan de opdrachtgevende ouders na de geboorte, waarbij altruïstisch draagmoederschap werd gebruikt. Sommigen laten het toe waar grensoverschrijdende regelingen werden gebruikt.

Gebruikt draagmoederschap geen vruchtbare vrouwen?

Onderzoek met surrogaten in de VS, het VK en India toont aan dat weinig mensen zich uitgebuit voelen en velen betrekken hun eigen familie bij het surrogaatproces. Velen beweren dat het vragen van een vrouw om altruïstisch (niet-gecompenseerd) te dragen een groter risico met zich meebrengt van haar eigen goodwill.

Hoe zit het met het vertellen van je kind waar het vandaan komt?

Surrogaten in westerse landen verwachten dat de opdrachtgevende ouders open zijn over de oorsprong van hun kind, omdat ze hun eigen kinderen vertellen dat de draagmoeder deel uitmaakt van het gezin van het beoogde paar - niet van henzelf.

Welk contact na de geboorte verwachten draagmoeders?

Dit varieert sterk van cultuur tot cultuur en van vrouw tot vrouw. In westerse landen verwachten veel draagmoeders dat enig contact zal blijven bestaan ​​na het opgeven van de baby. Surrogaten in landen die ver verwijderd zijn van de opdrachtgevende ouders, hebben meestal geen of weinig verwachting van contact na de geboorte. In India en Oekraïne bijvoorbeeld, wordt de pasgeborene direct na de geboorte gescheiden van het draagmoeder.

Betekent draagmoederschap dat de draagmoeder haar eigen eieren gebruikt?

Waar draagmoeders hun eigen eieren gebruiken, wordt dit 'recht' of traditioneel draagmoederschap genoemd. In sommige culturen komt het al duizenden jaren voor. Wanneer de beoogde moedereieren of donoreieren worden gebruikt, wordt dit zwangerschaps- of genetisch draagmoederschap genoemd. Sommige rechtsgebieden erkennen alleen draagmoederschap, sommige verbieden beide en anderen erkennen beide. In het VK wordt geschat dat bij ongeveer 50% van de regelingen surrogaten betrokken zijn die niet alleen hun baarmoeder, maar ook hun eieren aanbieden.

Wat zijn de psychologische resultaten voor kinderen die via draagmoederschap zijn geboren?

De eerste studie wereldwijd om ouderschap en ontwikkeling van kinderen bij draagmoederschapgezinnen te onderzoeken, is in het VK uitgevoerd. Kinderen geboren via het VK draagmoederschap gevolgd gedurende 10 jaar vertoonden geen verschillen in niveaus van psychische problemen op de leeftijd van 10 in vergelijking met die verwekt met donoreieren of die verwekt op natuurlijke wijze.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »